Lehti tiesi kertoa, että erittäin moni jättää asuntoa ostaessaan mahdollisen putkiremontin tai sen uhan huomioimatta. Ja mikä olikaan syynä: ”no kun sehän kuuluu taloyhtiön hoidettavaksi ja maksettavaksi”. Jaaha. Monen muun asian voi myös jättää taloyhtiön hoidettavaksi tai odottaa, että taloyhtiö kustantaa, tai muuten vaan heittäytyä välinpitämättömäksi asioissa, jotka eivät ole oman asunnon sisäisiä. Taloyhtiö, tuo kasvoton kummajainen kun tekee ja maksaa kaiken, mukisematta.

Vaan jospa pysähdytään hetkeksi miettimään. Mikä se taloyhtiö on? Se on asuntojen omistajista, eli osakkaista syntyvä yhteenliittymä. Mistä se saa rahansa? Osakkailta keräämistään yhtiövastikkeista, ja toki jotkut yhtiöt saavat lisärahaa mahdollisista vuokratuloista. Kuka taloyhtiössä vastaa toiminnasta? Hallitus, johon voi kuulua kuka tahansa osakas, sekä yhtiön palkkaama isännöitsijä. Siis hetkinen...osakkailta kerätyistä vastikkeista...kuka tahansa osakas...jumankema, minä itse maksan ja mahdollisesti osallistun.

Putkiremontit tosiaan rahoitetaan yleensä joko ennalta suurempana kerätyllä yhtiövastikkeella, remontin jälkeen kerättävällä hoitovastikkeella ja/tai yhtiölainalla. Lasku remontista ja kaikesta muustakin taloyhtiössä tehtävästä lankeaa siis aina ja tasan varmasti osakkaiden maksettavaksi, toki poissulkien mahdolliset kunnan tai valtion myöntämät avustukset. Sen takia tulevalta osakkeenomistajalta on melkoista typeryyttä jättää huomioimatta mahdollinen jättilasku. Muussakin toiminnassa tämä kannattaa muistaa: vaikka asia kuinka kuuluisi taloyhtiölle, niin se näkyy kuitenkin omassakin pussissa.

Vaan entäpä sitten, kun taloyhtiössä keksitään säästää. Hei joo, tehdään siivoukset ja pihatyöt talkoilla. Lopputulos: joinakin viikkoina hommat hoituu, toisina ei.  Ketään kun ei voi pakottaa osallistumaan talkoisiin, mikään laki ei velvoita siihen. On ihan ihmisten viitsimisen ja jaksamisen varassa tuleeko rapun lattiat pestyä ja piha kolattua. Ja jos jotain talkoillessa sattuu, niin ollaankin kusessa. Oletetaanpa vaikka, että tulee pakkanen ja liukasta, ja hiekoitus on sovittu hoidettavaksi talkoilla. Oletetaanpa, että henkilö X, jonka vuoro olisi, ei jaksa tai viitsi tai ehdi herätä aikaisin aamulla hommaa hoitamaan. Oletetaanpa, että lehdenjakaja liukastuu. Kuka maksaa? Henkilö X? Ei. Taloyhtiö? Todennäköisesti ei. Hallituksen jäsenet? Todennäköisesti kyllä. Jos taas huoltoyhtiön kanssa on sovittu hiekoituksesta voi hallitus nukkua yönsä rauhassa. Loppujen lopuksi pieni raha vastuusta, joka siirtyy muille. Ja sitä paitsi huoltoyhtiölle voi tehdä valituksen huonosti tehdystä työstä, ja yhtiötä voi vaihtaa. Osakkaalle ei tosiaan voi valittaa, jos homma on tekemättä, ja osakasta ei voi tekemättömien talkootöiden perusteella potkia taloyhtiöstä pihalle. Melkoisen puusilmäistä säästämistä, siis.