Kuuluukohan jokaiseen tuttavapiiriin, työporukkaan tai opiskelijaryhmään yksi pummi? Tältä ainakin tuntuu, kun kanssaihmisiä tarkkailee. Ja pummilla en nyt tarkoita mitään sosiaalitapausta, syrjäytynyttä tai muuta vastaavaa, vaan ihmistä, joka on koko ajan vailla jotain pientä. Pummin rahankäyttö on kyllä yleensä hiukan holtitonta, mutta se ei ole ainoa selitys pummimiselle. Pummi on myös laiska, tyhmä ja saamaton, ja itsekkyyttäkin hänestä löytyy hiukan liian kanssa. Siinä missä muut ihmiset joskus harvoin pyytävät jotain lainaksi tai saadakseen (ja yleensä selityskin on ihan hyvä), pyytää pummi lainaksi tai antamaan jotain pientä joka päivä jokaiselta.

Pummi on juuri se, joka pummaa sinulta yhden tupakan usein. Ja jos hän ei pummaa sitä sinulta, hän pummaa sen joltain muulta. Pummilla ei joko ole rahaa ostaa tupakkaa, tai hän ei nyt viitsi hakea takin taskusta tai ei jaksa lähteä kauppaan. Tai pummi pyytää yhtä purkkaa, muutamaa karkkia, kupillista kahvia, puolikasta sämpylästäsi, kyytiä sinne tai tänne, paria euroa lainaksi, yhtä kaljaa (mä tarjoon sulle sitten joskus), paria huikkaa limsapullosta jne jne. Joskus harvoin pummi tarjoaa takaisin, hiukan useammin maksaa velkansa, mutta aina muut jäävät miinukselle ja pummi nettoaa.

Pummin pummimisesta tekee hankalan juuri se, että kaikki mitä hän pyytää on niin vähäistä, että siitä on vaikea kieltäytyä. Pummi saa muut tuntemaan itsensä itsekkäiksi ja piheiksi, jos eivät sitä yhtä tupakkaa tarjoa tai pummia heitä autolla kotiovelle. Kuitenkin kun kaikki pummimiset summataan, niin ei puhutakaan enää ihan pienistä määristä tai vähäisistä summista. Ja kun pummi pummii sinulta vaikkapa puolet töihin varaamistasi eväistä joudut pahimmassa tapauksessa loppupäivän työskentelemään nälkäisenä. Ja tämä toistuu säännöllisen epäsäännöllisin väliajoin.

Työ- tai opiskelukaverina pummin pummimista pystyy vielä sietämään ja tietyissä määrin rajoittamaankin, mutta ystäväpiirissä pummi voi olla todellinen loinen, josta eroon pääseminen on vaikeata. Jos kieltäydyt pummin pummimisista hän suuttuu ja katkaisee välinsä sinuun, koska ei halua olla noin itsekkään ihmisen kanssa tekemisissä. Kuitenkin pummimista lukuunottamatta pummi saattaa olla ihan mukava ja luotettava kaveri, johon haluaisi olla väleissä. Hankala yhtälö, siis.