Eräs suuri nimeltä mainitsematon kiinteistönvälittäjäketju, jota kutsumme kaiken varmuuden välttämiseksi nimellä K*****a, mainosti Hesarin etusivulla viime sunnuntaina näin (lihavoinnit alkuperäisestä tekstistä):

"Lisääntykää ja täyttäkää asunnot. Suomen väestörakenne vanhenee ja veronmaksajista alkaa kohta olla huutava pula. K*****a haastaa koko Suomen kansan mukaan lisääntymistalkoisiin. Jokainen, myös sinä, voit auttaa. Jos olet lisääntymisikäinen ja sinulla on jo pieniä lapsia, tee yksi ihastuttava taapero lisää. Jos lapset ovat lentäneet pesästä, eikä lisääntyminen ole enää tapetilla, on aika muuttaa sopivankokoiseen kotiin ja luovuttaa liian isoksi käynyt ja turhanpäiten pölyä keräävä asuntosi tilanpuutteesta kärsivälle lapsiperheelle. Isovanhemmat ja kummit voivat mahdollisuuksien rajoissa tukea rakkaita lapsia ja lapsenlapsia taloudellisesti. Jokainen jolla on joskus luppoaikaa, voi lieventää nuorten lapsiperheiden iänikuista pulaa lapsenvahdeista. Ravintoloitsijat järjestäkööt enemmän iltamia sinkuille, joilla on haku päällä - tositarkoituksella. Viriilit nuoret miehet ja hedelmälliset naiset voivat luovuttaa sukusolujaan lapsettomuushoitoa tarvitseville. Perheen pienimmät voisivat kerrankin antaa vanhempiensa telmiä rauhassa makuuhuoneessa. Eduskunta voisi korottaa lapsilisiä ja parantaa päiväkotien toimintaedellytyksiä. Verokarhu voisi suhtautua lapsiperheisiin ja erityisesti ensiasunnon ostajiin huomattavasti lempeämmin. Vähintä mitä voit tehdä on osallistua lisääntymisviettiä lietsovaan Vauvakuva-kilpailuun xx.xx.2006 mennessä kuvaviestillä numeroon [- -] Palkintona joulusiivous. Samalla voit tartuttaa vauvakuumeen otollisessa elämäntilanteessa olevaan ystävääsi vauva-aiheisella sähköpostikortilla. Omalta osaltamme osallistumme talkosiin mm. etsimällä ja löytämällä jokaiselle puoleemme kääntyvälle sopivankokoisen kodin ja tarjoamalla lapsiperheystävällisiä rahoitusratkaisuja yhdessä *****-pankin kanssa. Lisää tietoa saat lähimmästä yli sadasta asuntomyymälästämme tai osoitteessa www.k*****a.fi."

-Suomen väestörakenne vanhenee, joo. Mutta jos nostetaan katse pois omasta navasta, niin maailmanlaajuisesti meitä uhkaa väestöräjähdys. Ja maailmalla on melkoisesti lapsia vailla kotia, joten hopi hopi adoptoimaan...ai niin, mutta kun se ei sitten ole "oma". Ja jos tässä oli tarkoitus perätä sitä, että suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle ja kukas ne eläkkeet maksaa, niin myöhässä ollaan. Jos nyt yhtäkkiä pukataan suunnaton määrä lapsosia maailmaan, niin meillä on yhtäaikaa tuhoton määrä eläkeläisiä ja tuhoton määrä lapsia, jotka molemmat syö enemmän kuin tienaa. Nykyisten lisääntymisikäisten ihmisten vanhempien olisi jo aikoinaan pitänyt ottaa asia huomioon, jos nyt sitten ylipäätään ihmiset haluavat perhesuunnittelussaan asettaa valtion edut omien etujensa edelle. 

-Omakotitaloja ja isoja asuntoja on koko ajan myynnissä runsaasti. Tuskinpa yksikään lapsiperhe jää vaille sopivaa asuntoa siksi, että vittumaiset ja itsekkäät vanhukset pitävät kynsin hampain kiinni oikeudestaan asua sellaisessa asunnossa, jonka itselleen sopivan kokoiseksi tuntevat. Lisäksi vielä sanavalinta "luovuttaa" antaa kuvan siitä, että se asunto pitäisi todellakin antaa pilkkahinnalla. Vaikka tokihan niillä isovanhempi-ikäisillä rahaa on antaa vanha iso pois ja ostaa pieni tilalle, sillä hittojakos ne sillä rahalla enää mitään tekevät, kun kohta kuitenkin kuolevat.

-Ja eikö niille vanhemmille mikään riitä? Ensin pukataan lapsia maailmaan. Sitten pitäisi saada tonni kuussa lapsilisää, ilmainen päiväkoti, jonne lapsen voi viedä aamulla ja hakea joskus illalla kun jaksaa -oltiin töissä tai ei-, veroja ei tietenkään pitäisi tarvita maksaa ainakaan paljoa kun meillä on vauvva ja asuntokin pitäisi saada puoli-ilmaiseksi. Sukulaisten ja tuttujen pitäisi ottaa ne lapsoset viikonlopuiksi hoitoon, jotta iskä & äippä saa viettää laatuaikaa keskenään. Tältä ainakin tuntuu, kun kuuntelee vanhempien rutinoita, ja tulihan ne tuossa mainoksessakin mainittua. Niitä ihan oikeasti vanhemmiksi halunneita tuntuu olevan aika harvassa, ja ne tunnistaa siitä, että ovat tyytyväisiä elämäänsä ilman kokoaikaista vaatimista ja sitäpaitsi ne kasvattavat lapsensakin yhtä fiksuiksi.

-Ja säästäkää ne puolitutut niiltä vauvakuvilta. Suku ja ystävät varmasti ilahtuvat, kun saavat siitä heille tärkeästä lapsesta kuvan, mutta muille ne kortit ovat aika yhdentekeviä. Lisäksi minkään vauvakuumeen tartuttamisen yrittäminen "otollisessa elämäntilanteessa" olevalle on riskialtista. Entäs jos henkilöllä onkin kova vauvakuume, ja yritystä takana useampi vuosi. Varmaan lämmittää mieltä, kun sähköpostiin tulee vauvakuva jollain lattealla "tässä sinullekin vauvakuumevirus" -tekstillä. Ja kaikki otollisessa elämäntilanteessa olevat nyt vaan ei aikuisten oikeasti halua niitä lapsia. Sitäpaitsi, eikö vauvakuume ole aika vaarallinen tauti. Vauvakuumeilija haaveilee pienestä, tuhisevasta nyytistä, joka nukkuu ja välillä imee tissiä. Entäs kun todellisuus onkin koliikkivauva, joka huutaa enemmän kuin nukkuu. Ja siitä vauvasta kasvaa leikki-ikäinen, uhmaikäinen, kouluikäinen, murrosikäinen jne. Varautuuko vauvakuumeilijat tähän ollenkaan?

-Sanovat, että mainos on hyvä, jos se huomataan. Tämä oli kyllä mielestäni helvetin huono, suorastaan mauton, ja siksi se jäi mieleen. Ja vaikutus oli se, että jos vielä joskus kiinteistövälittäjän palveluita tarvitsen, niin tiedän kenen puoleen en käänny ja tiedän myös ketä en suosittele. Tosin, enhän oikein täytä noita "vaatimuksiakaan": olen otollisessa elämäntilanteessa, mutta en tasan saa vauvakuumetta. Olen lisääntymisikäinen, mutta ensimmäistäkään taaperoa ei ole eikä tule. En taatusti luovuta sukusoluja, ja luppoaikani käytän kiitos vaan ihan muihin asioihin (kuten näiden jorinoiden kirjoittamiseen ;)). Ja vaikka se lisääntyminen ei ole tapetilla, niin pidän ihan itselläni ja puolisollani nämä 230 m2, sillä pienemmässä mekin kärsisimme tilanpuutteesta.