Nyt kun sauvakävely on sou lääst siisön, matkaa kunnon tuulipukukansalainen uimahallille. Siellä ylle uimapuku ja ympärille vaahtomuovivyö. Ja eikun altaaseen hetkuttelemaan itseään eteenpäin. Nimeltään touhu on vesijuoksua.

Kuten arvata saattaa vesijuoksu on nimenomaan keski-ikäisten tai hiukan vanhempien naisten juttu. Niiden väsähtäneen ja harmaan näköisten perheenäitien, jotka siinä työn, lasten, kauppareissun, lasten, kotihommien ja lasten välissä ottavat kerran viikossa "omaa aikaa" ja käyttävät sen "kuntoiluun". Juuri tuohon kuntoiluun ja myös ehkä painonpudotukseen vedoten on helppo kinuta mies vahtimaan lapsia edes joskus.

Tosiasiassa vesijuoksusta on usein kuntoilu kaukana. Hallille ei suinkaan mennä yksin, vaan mukaan otetaan pari ystävää. Niiden kanssa on mukava vaihtaa kuulumisia siinä altaassa lilluessa, sillä vesijuoksuvyön kanssahan pysyy pinnalla, vaikkei tekisi mitään. Kun liikutaan, niin liikutaan hitaasti, jotta ehditään juoruamaan koko tuttavapiirin asiat. Ja liikutaan toki rinnakkain. Väliäkös sillä, vaikka samalla radalla nopeammin etenevät kuntouimarit eivät pääse ohitse, pääasia, että meillä on kivaa. Se vatipää olisi kiva löytää, joka on keksinyt, että kuntouimarit ja vesijuoksijat voi sijoittaa samaan allasosioon. Nimittäin nopeastikin etenevä vesijuoksija on etana verrattuna siihen hitaimminkin etenevään kuntouimariin. Usein vielä noita vesijuoksijaryhmiä osuu useampi halliin samaan aikaan, ja sen jälkeen rata onkin täysin tukossa, kun toiseen suuntaan vaappuu kolme ja vastakkaiseen suuntaan kaksi. Ja pahimmillaan nämä pysähtyvät vielä keskelle allasta vaihtamaan keskenään kuulumisia. Kuntouimariparka joutuu siis joko sukeltamaan ali tai pomppaamaan delfiinin lailla yli...

Vesijuoksun hyöty laihdutuksen apuna taas kaatuu näillä porukoilla uimahallin kahvioon. Kun niitä makeita houkutuksia ei kerta kaikkiaan voi vastustaa, ja ihan huomaamatta livahtaa kuntoilurupeaman jälkeen suuhun kupillinen kaloripitoista kaakaota ja voissa keitetty viineri. Ilmeisesti kylläkin mieli piristyy niin juoruilun kuin herkkujenkin myötä, ja kai se on sitten se pääasia.

Kuntouimareilla se mieli taas kiristyy väylän tukkimisen johdosta. Mieleen tulee hankkia kanootti ja pistää se altaaseen poikittain. Tai kertakäyttösinko tekisi terää. Tai jos tätitukkeiden urheilujuomapulloihin livauttaisi laksatiivia - ei, siinä voi altaan vesi likaantua. Tai jos sittenkin liittyisi trendikkäiden joukkoon, ja kutsuisi ihan kaikki muutkin talkoisiin. Parisenkymmentäkin vesijuoksijaa lisää -> muodostetaan rintama -> jyrätään muut tientukkeet. Kuka lähtee?