Kupla 5: Mineraalivilla

Yleisimmin käytetty eristemateriaali. Toimiikin ehkä niin kauan, kun pysyy kuivana. Kastuessaan erittäin otollinen alusta homeille ja etenkin lahottajasienille, koska se sisältää sienien ravintonaan suosimaa liukoista kalkkia. Lisäksi kuivuu erittäin hitaasti. Ja tassu pystyyn - moniko tietää, että mineraalivilla on luokiteltu mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi? Jokainen sitä käsitellyt ainakin tietää, että se kutittaa käsissä ja yskittää keuhkoissa. Parhaimmillaan sitä laitetaan jopa hirsisaunaan hirsien väliseksi eristeeksi. Ja jätetään törröttämään sisäpuolelle, jolloin jokainen löylynheitto saa aikaan ilmavirran, joka tempaisee villasta pieniä hiukkasia mukaansa. Köh. Ysk.

Kupla 6: Ikkunoiden vaihto

Tätä suosittelee vanhaan taloon lähes jokainen insinööri ja kuntotarkastaja ja -tottakai- ikkunavalmistaja. Tarpeellista ja suositeltavaa vain kahdessa tapauksessa: jos vanhat ikkunat ovat totaalisesti lahonneet, siis suorastaan mädäntyneet, tai jos asutaan kaupungin keskustassa ja/tai vilkasliikenteisen tien varrella, ja halutaan vähentää melua sisällä. Muussa tapauksessa pelkkää rahojen haaskausta. Nykyikkunat ovat joko todella harvasyistä, huonolaatuista puuta tai "huoltovapaata" metallisekoitetta. Vanhat, tiiviistä puusta tehdyt ikkunanpuitteet on helppo korjata ja maalata, ja suhteellisen edullisella tiivistenauharullalla niistä saa myös vedottomat. Uusille ikkunoille ei voi tehdä juuri mitään korjaustoimenpiteitä, sillä teollisuusmaalatulla pinnalla ei mikään kotikäyttöön myytävä maali pysy. Uusien ikkunoiden hintaa ei vastoin ikkunavalmistajien hienoja laskelmia saa takaisin säästyneissä lämmityskustannuksissa, ei ainakaan ikkunanvaihtajan elinaikana.

Kupla 7: Kevythirsi

Tuleeko laudasta hirttä, jos siihen tehdään nurkkasalvos? Toki mielikuvana tukevampi ja myyvempi kuin lautarakenteinen, mutta todellisuus on kiikkerä, kallis ja korni. Tuulenpuuskan sattuessa voi käydä kuin yhdelle kolmesta pienestä porsaasta: tikkumaja hajoaa taivaan tuuliin.   

Kupla 8: Huoltovapaa

Huoltovapaalla tarkoitetaan tuotetta tai tavaraa, jota ei tarvitse huoltaa. Käytännössä termi tarkoittaa sitä, että tuotetta on sen hajottua mahdoton korjata. Huoltovapaana markkinoidaan vaikkapa muovipinnoitettuja peltikatteita. Näillä voi näppärästi tehdä talostaan ilmatiiviin sardiinipurkin pinnoittamalla niillä sekä katon että seinät. Vaan entäs kun muovipinnoite likaantuu kunnolla tai alkaa irtoilla? Vastaavaa pinnoitetta korjaukseen ei saa mistään, ja tavallisen maalien pysyvyys pinnalla on sitä ja tätä. Rakennus- ja remonttimateriaaleja valitessa olisikin aina hyvä miettiä, että mitä toimenpiteitä vaaditaan siinä vaiheessa, kun seuraavan kerran remontoidaan. Mikään kun ei ole ikuista, ei edes huoltovapaa.