Iso osa rakennusten vesivahingoista johtuu toki rakenteellisista asioista. On vanhaa putkea, huonoa liitosta, syöpymää, rakenteiden elämistä tai vaan sitä huonoa tuuria. Ja tietysti näistäkin osa olisi vältettävissä uusimalla vanhat putket ajoissa ja pitämällä muuten huolta vesikalusteiden kunnosta. Mutta osa vesivahingoista olisi kyllä selkeästi vältettävissä ihan omalla huolellisuudella.

Ei ole nimittäin kovinkaan harvinainen vesivahingon syy se, että asukas on nukahtanut suihkuun. Joko kännissä, krapulassa tai ihan vaan hyvien unenlahjojen seurauksena. Ja kun vaikkapa persaus sopivasti liimautuu lattiakaivon päälle, niin eihän sieltä vettä kulje. Ja jos pää on sopivassa asennossa, niin vettä liruttaa kylppärin kynnyksen yli huomattavasti ennen kuin nukkuja itse herää vetäessään vetää henkeen...jos nyt yleensä herää. Vakuutusyhtiöt muuten lykkäävät tässä tapauksessa laskun mielellään sille nukahtaneelle.

Pesukoneiden hanat on oikeasti tarkoitettu suljettaviksi silloin, kun konetta ei käytetä. Liian monta kertaa letku on pettänyt. Ja jos ja kun kone on tiloissa, joita ei ole runsaaseen veden suihkutteluun tarkoitettu, niin katastrofi on valmis. Vaikka se kotivakuutus tässä tapauksessa saattaakin korvata vahingot, niin ei se mukavaa ole se evakossa asuminen. On siis erittäin pieni asia opetella kääntämään hana pois päältä.

Oma lukunsa ovat sitten kotinikkarit, jotka porailevat minne sattuu. Tarina kertoo eräästä miehestä, jonka piti asentaa saippuateline. Ensimmäinen porauskerta katkaisi kylppäristä sähköt. No, pora irti seinästä, uusi sulake ja taas tuli virtaa. Ok, eipä tässä mitään, kun kerran sähköt toimii, tukitaan tuo reikä ja laitetaan tuohon sivummalle. Se toinen poraus menikin sitten vesiputkeen. Great!

Hulvattomin kuulemani tapaus huolimattomuuttaan aiheutetusta vesivahingosta on kyllä oikeasti surkuhupaisa. Aiheuttajana oli eräs nuori mies, jonka elämä oli jokseenkin päihdepainotteista. Oli siinä sitten illalla ollut liikenteessä melkoisen aineissa, mitään ei muistanut, mutta aamulla huomasi sitten, että oli päässyt käymään ns. isompi vahinko, eli oli tullut paskat housuun. Aamulla oli sitten kiire jonnekin ja meinasi kuitenkin pesaista housut ensin, jotta saisi ne vaikka illalla jo jalkaan. Meni kylppäriin housujen kanssa ja alkoi väännellä suihkun hanoja. Mitään ei tapahtunut. Väänteli aikansa, kunnes tajusi, että vettä ei tosiaan tule. Paiskasi housut lattialle ja lähti kiireellä menoihinsa kaupungille. Jossain vaiheessa jonkun tunnin kuluttua sitten soitti isännöitsijä: "Täällä olis pieni vesivahinko...". Kävi ilmi, että vesi oli ollut aamulla hetken aikaa poikki jonkun pienen putkikorjaustyön takia, ja kun mies oli väännellyt hanoja ne olivat jääneet auki ja vielä täysille. Lattialle paiskatut farkut taas olivat sopivasti osuneet lattiakaivon päälle, ja etenkin kastuttuaan tukkivat sen tehokkaasti. Meni muistaakseni kellaria myöten uusiksi, ja asunto oli sentään toisessa kerroksessa. Sen kuulin, että taloyhtiön vakuutusyhtiö oli haastanut tämänkin kaverin oikeuteen, mutta lopputuloksesta en tiedä. Kalliiksi tuli tämä kakki joka tapauksessa.