Varmaankin jokainen omatoiminen rakentaja tai remontoija törmää kyselyihin projektin aikatauluista. Yleisin omakotitalon rakentajalle esitetty kysymys taitaa olla: "Joko te jouluksi muutatte?" Helpoin vastaus toki kuuluu, että "Joo, mutten vielä tiedä minkä vuoden jouluksi". Sinänsä kyselyissä ei ehkä olisikaan mitään pahaa, mutta valitettavasti keskustelu yleensä johtaa päivittelyyn ja ihmettelyyn "mikä siinä nyt sitten kestää?" ja "tehän teette tätä kuin Iisakin kirkkoa" tai jopa erittäin "tarpeellisiin" neuvoihin: "ei kuulkaas näillä vuokrahinnoilla/energiahinnoilla/whatever kannattaisi kahta asuntoa pitää ja lämmittää, nyt vaan äkkiä teette tämän valmiiksi ja muutatte".

Minkä takia itse omaa asuntoaan rakentavalla tai remontoivalla yleensä pitäisi olla joku tiukka aikataulu? Toki tavarantoimitukset ja palkattujen työmiesten urakat on hoidettava ajallaan, mutta onko hommilla sitten muuten väliä. Kuitenkin kun nykyään lähes kaikki painivat työelämässään enemmän tai vähemmän tiukkojen aikataulujen kanssa, niin tarvitseeko sitä sitten vielä ottaa ylimääräistä stressiä siitä, että valmistuuko se keittiöremontti heti vai hetken päästä. Yleensä vielä valitettavasti ympäristö luo paineet, jos itse osaakin suhtautua asiaan niin, että se on valmis sitten kun se on valmis. Tuttavat ja sukulaiset ramppaavat työmaalla vaatimassa kahvitarjoilua ja esittelyä, ja samalla tivaavat tarkkoja päivämääriä, jotta tietävät tulla taas katsomaan, kun jotain uutta ja mielenkiintoista on valmiina. Ja kuinka monta rakentamis- ja remontointiaikaista avioeroa vältettäisiinkään sillä, että naisetkin vaivautuisivat sinne työmaalle välillä vähän pidemmäksikin aikaa. Siinä näkisi hyvin, ettei kaikki työt käy ihan käden käänteessä, ja vältyttäisiin monelta perheriidalta. Sehän nimittäin syntyy helposti, kun mies työpäivän jälkeen tekee toisen työpäivän rakentaessaan ja kun hän lopulta raahautuu iltamyöhään kotiin, niin siellä odottaa kiukkuinen papiljottihuuhkaja ja aloittaa nalkutuksen: "joko se ja se ja se on valmis ja koska me oikein muutetaan ja mitä sinä siellä oikein teet kaikki illat kun ei mikään valmistu nytkin muka jo kolmatta iltaa jotain väliseiniä teet vaikka ne levytkin on niin isoja että äkkiäkös niillä nyt seinää tekee..."

Toki jotkut tekevät itsekin aikatauluja, ja kai ne joskus pitävätkin. Mutta valitettavasti harrastelijaremontoija tai -rakentaja yleensä ylimitoittaa omat kykynsä. Lisäksi etenkin vanhaa remontoidessa eteen tulee usein yllätyksiä, jotka saattavat viivästyttää työtä viikkoja. Löytyy pieni putkivuoto, ja putkimiestä saattaa joutua odottamaan. Löytyy isompi putkivuoto, ja paikkoja kuivaillaan kuukausia. Haluttu laatta onkin tilaustavaraa, sitä odotellessa menee muutama päivä. Vaikkei tupaantuliaiskutsuja olisikaan lähetetty, niin usein on jo lyöty lukkoon päivämääriä "sitten kun meillä on remontti valmis, niin". Ja vaikkei mitään muuta olisikaan, niin masentaahan se, jos homma venyy suunnitellusta, ja pahimmassa tapauksessa iskee "ei tästä mitään tule" -kriisi.  Ja silloin saa todella kerätä voimansa ja nollata päänsä, jotta saa homman jatkumaan.

Julistettakoon siis kaikki ei-ammattimaiset rakennus-ja remonttityömaat mahdollisimman aikatauluvapaiksi vyöhykkeiksi. Ja jokainen aikataulukyselijä velvoitettakoon kirjoittamaan sata kertaa "en enää koskaan kysy koska tämä on valmis", sekä tulemaan viikoksi kyseiselle työmaalle ilmaiseksi töihin. Jos se utelu ja rutina vaikka pikku hiljaa loppuisi...