Kirpputorit ovat kokeneet parin vuosikymmenen aikana todellisen muutoksen. Siinä, missä omassa lapsuudessa kirppikseltä hakivat vaatteita ja tavaraa vain todella köyhät ja ns. sosiaalitapaukset, on kirpputoreista tullut todellinen trendijuttu. Ja kun aiemmin kirppiksiä oli muutama siellä täällä, ja niitä ylläpitivät vain uskonnolliset järjestöt tuoton mennessä hyväntekeväisyyteen, on nykyään itsepalvelukirpputoreja joka niemessä, notkelmassa ja kirkonkylässä, ja yleensä ne ovat yksityisessä omistuksessa. Moni tekee niillä bisnestä, toisille ne ovat harrastus, joillekin satunnainen käyntikohde. Joka tapauksessa jokaiselle tekisi hyvää muistaa muutama asia.

Myyjät:

Älkää kuvitelko, että ihan mikä tahansa roina menisi kaupaksi. Papan vanhoja rikkinäisiä raappahousuja tai mummovainaan virttyneitä flanelliyöpaitoja on turha raahata myyntiin euronkuvat silmissä. Toki yllättäväkin tavara saattaa tehdä kauppansa, mutta hinta kannattaa kyllä sovittaa sen mukaiseksi. Muutenkin kirppikselle on yleensä turha lähteä tienaaminen ja rahanteko mielessä, vaan tavoitteeksi kannattaa ennemmin ottaa turhasta tavarasta eroonpääseminen. Kirjoita hintalaput selvästi, jottei ostajan tarvitse arvailla tuotteen hintaa. Ja itsepalvelukirppikselle ei kannata kantaa pöydän täydeltä tavaraa, sillä kukaan ei viitsi penkoa liian täyttä pöytää. Ja pöytää ei siivoa ja järjestä kukaan muu kuin sinä itse. Välillä kirppiksillä näkee todella uskomattomia rytöläjiä myyntipöytinä. Ja menekki mahtaa olla sen mukainen.

Ostajat:

Myytävät tavarat ovat tosiaan myynnissä, ja vaikka ne ovat käytettyjä, niin ne ovat silti jonkun toisen omaisuutta. Niitä ei siis viskota ja rikota. Älä kanniskele tavaroita pöydistä toiseen, ja jos muutat mieltäsi jonkun tavaran suhteen, niin palauta se takaisin myyjän pöytään tai sitten kassalle, jos et jaksa enää kävellä takaisin. Vahdi myös lapsiasi, myytävät lelutkaan eivät ole lasten leikkejä varten, ennen kuin olet niistä maksanut. Monilla kirpputoreilla on leikkinurkka erikseen. Jos ja kun katselet tavaroita tai sovitat vaatteita, niin laita ne mahdollisimman siististi takaisin, sillä myyjä ei välttämättä viitsi tai ehdi ihan joka päivä tulla pöytää siivoamaan.