Ennen kuin otsikosta lähtee palkokasveja tuulenhalkojaan selvennettäköön mikä on Ämmä: Ämmä voi olla yhtälailla mies tai nainen, mutta Ämmä ajaa kuin...no, Ämmä. Yleensä Ämmä on jo keski-iässä, ja ajaa keski-ikäisellä japsiautolla. Poikkeuksiakin toki tavataan. Seuraavaksi muutama esimerkki Ämmämäisestä ajosta.

Moottoritiellä Ämmä tukkii vasemman kaistan. Tukkiminen tapahtuu joko ohituksessa, jolloin Ämmä ohittaa satasen rajoitusalueella 80 km/h kulkevan auton maksimissaan 85:tä. Ohitus kestää ja kestää ja kestää, ja takaisin oikealle kaistallekaan ei toki ole kiire. Vaihtoehtoisesti Ämmä saattaa ajaa koko matkan vasemmalla kaistalla, tällöin vauhtia saattaa olla jopa 95. Ämmän ohittaminen oikealta on kuitenkin aina arveluttavaa, sillä sen lisäksi, että moottoritiellä oikealta ohittaminen on laissa kielletty, saattaa Ämmä kuitenkin yhtäkkiä saada idean vaihtaa kaistaa. Ja kunnon Ämmähän ei peileihin katso, eikä päätä saa missään nimessä kääntää.

Pienemmillä teillä Ämmillä on tapana tehdä hyökkäyksiä sivuteiltä eteen. Ensin Ämmä miettii risteyksessä tovin ja toisenkin. Kun lähestyvä auto on tarpeeksi lähellä Ämmä lähtee liikkeelle. Ämmälle on autokoulussa ja taloudellisen ajon kurssilla opetettu, että auton kiihdyttäminen on epätaloudellista ja vie bensaa, joten Ämmän auto ei kiihdy eikä kulje. Ämmän taakse joutunut autoilijaparka joutuu yleensä tekemään melkoisen jarrutuksen ja sen jälkeen kihnuttamaan alinopeutta Ämmän perässä sopivaa ohituspaikkaa etsien. Ja poikkeuksetta siellä Ämmän takana on vain yksi autoilija. Eli jos Ämmä olisi vaivautunut odottamaan vielä hetken ja antanut sen yhden ainoan autoilijan mennä ensin, saisi Ämmä ihan rauhassa harrastaa taloudellisuusajoaan.

Kaupunkiajossa Ämmä kunnostautuu pysähtelemällä yhtäkkiä ja mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Ämmä saattaa yhtäkkiä heittäytyä todelliseksi teiden ritariksi ja päästää kolmion takaa tulevan eteensä. Käytännössä Ämmä hoitaa asian tekemällä paniikkijarrutuksen ja huitomalla sen jälkeen vimmatusti. Ämmä ei välitä, vaikka takana tulisi jonossa autoja, jotka joutuvat Ämmän äkkijarrutuksen takia tekemään vielä äkkinäisemmät jarrutukset, sillä Ämmä tekee omasta mielestään vain osansa liikennekulttuurin parantamiseksi. Toisinaan taas Ämmän äkkipysähtely saattaa johtua vaikkapa siitä, että Ämmä ei tiedä, minne Ämmä on menossa. Tällöin Ämmä pysähtyy vaikka keskelle risteystä miettimään asiaa. Ämmä ei voi ajaa bussipysäkille tai parkkipaikalle ja miettiä siellä - se taloudellinen ajo, näet. Ylimääräiset metrit kuluttavat bensaa. Toisinaan taas Ämmä näkee toisen Ämmän, ja kuulumiset vaihdetaan siinä, missä nähdään. Pikkukaupungin pääkatu on Ämmän mielestä oiva paikka, siihen voi mukavasti pysäyttää auton ja jutella ikkunasta jalkakäytävällä kävelevälle Ämmälle. Taakse kertyy jono, mutta mitäpä siitä: pitäähän Ämmän saada tietää mitä Risto sanoi Raijalle ja missä on jahtimakkara tarjouksessa.

Kuten aiemmin jo tuli ilmi, niin kunnon Ämmä ei katso taakseen autoa ajaessaan. Ei peilien kautta, ei päätä kääntäen. Lisäksi Ämmällä ei ole pienintäkään käsitystä kulkineensa fyysisistä mitoista. Nämä asiat konkretisoituvat parkkipaikoilla. Ämmälle tuottaa suuria vaikeuksia saada auto parkkiruutuun ja ruudusta pois. Ämmä saattaa joutua sahaamaan ihan normaalikokoisella parkkipaikalla pienellä kauppakassilla viisi tai kuusi kertaa edestakaisin -eteen-peruutus-eteen-peruutus-jne.-, ja silti kippoa ei saada siihen tilavaankaan ruutuun, ei ainakaan suoraan. Onneksi suuri osa Ämmistä luovuttaa ja kävelee suosiolla kauempaa. Loput ovatkin sitten muiden autonomistajien ja kauppiaiden kauhuja. Kun taakse ei katsota, niin peruuttaessa ruudusta pois ovat muut autot, ostoskärryparkit, istutukset ja kaupan seinät vaarassa. Ämmä lisäksi usein tuntuu olettavan, että jos jossain ruudussa ei ole autoa, kun Ämmä parkkipaikalle ajaa, niin siihen ei voi autoa tullakaan. Lukemattomia ovat ne kerrat, kun Ämmä on peruuttanut jotain autoa päin, ja kommentoinut: "Mistä se siihen tuli, ei se siinä aikaisemmin ollut". Parkkipaikalle tullessaan ja sieltä poistuessaan Ämmä myös ajelee miten sattuu. Ämmä oikoo ruutujen yli, ja Ämmällähän on tietysti parkkipaikalla etuajo-oikeus muihin verrattuna.

Varo siis Ämmää. Ja mikä tärkeintä: varo olemasta itse Ämmä.