Ulkomaalaissyntyiset ruokapaikanpitäjät ovat tulleet Suomessa tutuiksi varmasti jokaisessa pikkukylässäkin. Ja mikäs siinä, maittavia ruokiahan he yleensä laittavat, vaikka toki ne pakolliset maksut valtion suuntaan saattavatkin toisinaan jäädä suorittamatta. Kielitaidon kanssa voi kokeilla ja tarjoilijoilla olla vähän niin ja näin, mutta yleensä mitään katastrofaalista ei tapahdu. Toki kotiinkuljetus voi eksyä jonnekin muualle tai jäädä suorittamatta, kertoohan urbaanilegendakin tamperelaisesta, joka yritti tilata kotiinkuljetusta Kalkkuun ja pizzamies vaan vänkäsi: ”Ei, ei, ei meillä ole kalkkunapizza”. Tai pizza voi olla väärä tai jonkin täytteen vaihtaminen ei oikein olekaan onnistunut (”ei ole paprika ota ananas sama maku”). Joka tapauksessa huonon kielitaidon vuoksi maksimissaan nälkä jää tyydyttämättä, ja siihen tuskin kukaan pizzantilaaja on kuollut.

Mutta entäpä, kun vastaavanlainen hoono soomi päästetäänkin lääkäriksi? Voiko hänen diagnooseihinsa ja lääkemääräyksiinsä luottaa, jos tavallisemmatkin suomen kielen sanat ovat hakusessa? Lieväähän sekin on vielä, jos siitepölyallergikolta kysytään: ”onko sinä ajatellut semmoista…no mikä se nyt on…sinä ottaa ensin vähän ainetta, sitten vähän enemmän ainetta…sitten vielä enemmän ainetta?” Niin siis känni päälle, jotta sietää paremmin siitepölyoireet, vai tarkoitatko nyt siedätyshoitoa? Mutta kun potilaalla alkaa olla tosissaan vaikeuksia ymmärtää erittäin hoonolla soomella esitettyjä kysymyksiä, liikutaan jo vaarallisilla alueilla. Tai jos lääkärin yleisin kommentti on ”mite sine tarkoitta?”, niin potilas voi vain toivoa, että lääkäri oikeasti ymmärtää hänen sanansa, eikä tee sairausdiagnoosia arvaamalla. Tai että reseptissä ei mene vrk ja vk sekaisin.

Toki terveyskeskuslääkäreistä on huutava pula, koska palkat ovat (kuulemma) huonoja ja työ on raskasta. Joissain kunnissa tilanne on lähinnä se, että on otettava, mitä saadaan. Silti potilaan turvallisuuden tulisi olla tärkeämpää, ja ulkomaalaistaustaiselta lääkäriltä olisi vaadittava täydellinen suomen kielen taito. Näillä Natalioilla ja Pierrineillä on kuitenkin mitenkään edes kärjistämättä ihmishenkiä käsissään.